Novela Zákona o Košiciach predpokladá zníženie počtu poslancov

30.08.2012 Košice

Košice 30. augusta (TASR) – Ak Národná rada SR schváli návrh novely Zákona o Košiciach, ušetrí mesto viac ako dva milióny eur. Novinárov dnes o tom informoval primátor Košíc a poslanec NR SR Richard Raši. Návrh zákona do parlamentu predložia Košičania poslanci NR SR Richard Raši, Otto Brixi, Pavol Paška a Milan Géci.

Ako uviedol Raši, prioritnou úlohou predkladanej novely je zosúladenie zákona so Zákonom o obecnom zriadení.

„Ako poslanci NR SR a zároveň ako Košičania, ktorí aktívne pôsobia v lokálnej politike, intenzívne vnímame problémy samosprávy a chceme ich v pléne NR SR reálne riešiť. Predkladanou novelou chceme zefektívniť fungovanie mesta už od najbližšieho volebného obdobia. Kľúčové zmeny sa budú týkať zníženia počtu poslancov Mestského zastupiteľstva a zníženie počtu poslancov mestských častí,“ povedal Raši. Pripomenul, že tento návrh konzultovali predkladatelia s Radou starostov mesta Košice, ktorí ju v tejto podporili. Starostovia však neboli stotožnení so znížením počtu mestských častí, ktorých majú v súčasnosti Košice 22.

Novela Zákona o Košiciach navrhuje zníženie počtu poslancov Mestského zastupiteľstva zo súčasných 50 na 41. Podobne sa zníži počet poslancov mestských častí. N malých mestských častiach ich bude namiesto doterajších piatich až deviatich, maximálne päť. V mestských častiach s počtom obyvateľov od 3000 do 10.000 bude najviac sedem poslancov, kým doteraz ich mohlo byť až 13. V najväčších mestských častiach nad 20.000 obyvateľov bude najviac 13 poslancov. Dnes ich môže byť až 23.

„To čo Košičania ušetria na platoch a výhodách poslancov, dostanú späť v podobe lepšieho fungovania mesta. Ročne až 500.000 eur sa bude môcť použiť na budovanie ihrísk, opravy chodníkov a ciest, na čo dnes peniaze v meste, ani v mestských častiach nie sú,“ objasnil Brixi.

Ak NR SR novelu Zákona o Košiciach schváli, účinná bude od 1. januára 2013 a počty poslancov sa budú meniť už do najbližšieho volebného obdobia.
 

Vyberte región